Russische geheime dienst houdt 3.000 terugkeerders uit crisisgebieden in het oog

Russische geheime dienst houdt 3.000 terugkeerders uit crisisgebieden in het oog

De Russische binnenlandse inlichtingendienst FSB heeft naar eigen zeggen alleen al vorig jaar bijna 3.000 terugkeerders uit de crisisgebieden Afghanistan, Syrië en Irak geregistreerd. “Plusminus 220 van deze mensen bereiden aanslagen voor. Anderen zijn als rekruteerder voor de jihadisten actief”, zei FSB-directeur Aleksandr Bortnikov. De verdachten zijn in trainingskampen opgeleid en hebben aan aanslagen in het buitenland deelgenomen. “Het is geen geheim dat het explosief gestegen aantal migranten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika de situatie in vele landen destabiliseert”, zei Bortnikov volgens het staatdpersagentschap Tass in St. Petersburg. Ook Rusland beschouwt de terugkeerders als een groot veiligheidsrisico.

“Organisaties als de Islamitische Staat of al-Qaida hebben naast hun terroristische achtiviteiten ook slapende cellen gecreëerd. Ze geraakten door de vele migrantenstromen in de Europese landen”, zei Bortnikov. Hij lanceerde een oproep voor een internationale databank met gegevens over terreurverdachten.

Rusland voert sinds eind september luchtaanvallen uit op doelen in Syrië. Moskou agumenteert onder meer dat het met die aanvallen de terugkeer van militante islamisten naar Rusland wil verhinderen.

bron: Belga