Race Witte Huis – Clinton aangeduid als presidentskandidaat op Conventie

Race Witte Huis - Clinton aangeduid als presidentskandidaat op Conventie

Hillary Clinton is dinsdagavond op de Democratische Conventie in Philadelphia aangeduid als de presidentskandidaat voor de verkiezing van 8 november. Ze wordt zo de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van een grote Amerikaanse partij, en zal het in november opnemen tegen de Republikein Donald Trump.

Clinton kreeg rond 00.40 uur Belgische tijd de vereiste 2.382 stemmen achter zich. De stemmen werden per staat voorgelezen, in alfabetische volgorde. Het was de staat South Dakota die Clinton voldoende afgevaardigden opleverde.

Hillary Clinton noemt deze gebeurtenis in een videoboodschap een “historische stap voor de vrouwen”. “Wat een dag en wat een buitengewone avond!”, zo sprak ze vanuit New York de Democratische conventie in Philadelphia rechtstreeks toe. “We hebben net voor de grootste barst ooit in het glazen plafond gezorgd”, aldus Hillary.

De Democrate zal de nominatie donderdag formeel accepteren tijdens haar slottoespraak op de Conventie. Samen met haar running mate Tim Kaine zal ze een dag later campagne beginnen te voeren om het presidentiële ticket in de wacht te slepen in november.

Clintons campagneteam reageerde op Twitter op de nominatie met de korte, maar krachtige boodschap: “History” (geschiedenis). “Dit moment is voor elk klein meisje dat grote dromen heeft”, klinkt het nog. Op de steunverklaring van Bernie Sanders reageerde het Clinton-team met “Stronger together”.

Nadat duidelijk werd dat Clinton de Democratische genomineerde werd, verliet een deel van de aanhangers van Sanders de conventiezaal. Daarnaast vinden op straat protesten plaats van supporters van Sanders, die dinsdagavond zijn nederlaag toegaf en bevestigde dat Clinton de Democratische kandidaat moet worden.

bron: Belga