Nog eens elf gewichtheffers positief bevonden in Londen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Elf gewichtheffers zijn positief bevonden op het gebruik van doping, na de tweede golf van hertesten op dopingstalen van de Olympische Spelen van Londen in 2012. Bij de elf positief bevonden atleten zijn vier Russen en vijf medaillewinnaars. Dat kondigde de internationale gewichtheffederatie (IWF) aan. Bij de elf positief bevonden gewichtheffers zijn er vijf die een medaille wonnen in Londen. De Russin Natalia Aabolotnaya, de Wit-Russische Iryna Kulesha, de Armeense Hripsime Khurshudyan, de Moldavische Cristina Iovu en de Rus Aleksandr Ivanov zullen allen hun olympische medaille moeten inleveren.

Ook de Azerbeidzjaan Intigam Zairov, de Georgiër Rauli Tsirekidze, de Kazach Almas Uteshov, de Russische Svetlana Tzarukaeva, de Turkse Sibel Simsek en de Rus Andrey Demanov werden positief bevonden.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kondigde vorige week vrijdag aan dat er 45 nieuwe dopinggevallen ontdekt waren na een tweede reeks van hertesten op dopingstalen van de Olympische Spelen van Peking in 2008 (30) en van Londen in 2012 (15).

De eerste reeks van hertesten onthulde twintig positieve gevallen in het gewichtheffen in Peking (10) en in Londen (10). In alle sporten samen werden toen 55 positieve dopinggevallen aan het licht gebracht, 32 in Peking en 23 in Londen.

In totaal zijn er 1243 bewaarde dopingstalen van de Olympische Spelen van Peking in 2008 en die van Londen in 2012 onderworpen aan nieuwe analyses.

Alle atleten die alsnog positief bevonden werden bij deze hertesten, mogen niet deelnemen aan de Olympische Spelen van Rio.

bron: Belga