Hoofdarts van internationale roeifederatie haalt uit naar IOC en WADA

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Wereldantidopingagentschap (WADA) hebben de sportfederadties gedwongen om onrechtvaardige beslissingen te nemen over het al dan niet mogen deelnemen van Russische atleten aan de Olympische Spelen in Rio. Dat verklaart Alain Lacoste, voorzitter van de Medische Commissie van de Internationale Roeifederatie (FISA). Volgens de Fransearts, die door het persagentschap AFP geïnterviewd werd over de uitsluiting van tweeëntwintig Russische roeiers voor de Olympische Spelen in Rio, had het IOC zelf de mogelijkheid om Rusland te schorsen.

Elke Russische atleet die in het verleden al eens bestraft werd voor het gebruik van doping, mag van het IOC niet deelnemen aan de Olympische Spelen. Alain Lacoste vindt dat het IOC deze procedure had moeten doorvoeren bij elke atleet van welk land dan ook om de beslissing te rechtvaardigen.

"Ik kan er met mijn verstand niet bij dat het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA) vraagt om de uitsluiting van alle Russische atleten op de Olympische Spelen", maakt Lacoste zich kwaad. "Welke nationaliteit hebben Justin Gatlin (atletiek), Lance Armstrong (wielrennen), Marion Jones (atletiek) en Tyler Hamilton (wielrennen)? Ik zou graag hebben dat iedereen voor zijn eigen deur veegt", verwijst Lacoste naar verschillende Amerikaanse sporters die op doping betrapt zijn. Gatlin zat een schorsing van vier jaar uit, maar zal er op de Spelen in Rio wel degelijk bij zijn.

"We proberen om het werk dat het IOC naar ons heeft doorgeschoven, zo goed mogelijk uit te voeren. Maar het is ontoelaatbaar om zo te moeten werken, op amper tien dagen voor de start van de Spelen in Rio", verklaart Lacoste, al sinds 2000 actief bij de FISA.

Ook over het WADA heeft de Franse arts niets positief te vertellen. "In 2013 hebben we op vraag van het WADA een contract ondertekend met het Russische Antidopingagentschap om onze gegevens uit te wisselen en samen antidopingcontroles uit te voeren", gaat Lacoste verder. "Het WADA garandeerde ons de betrouwbaarheid van het systeem. Vandaag vertelt datzelfde WADA ons dat we alle resultaten ervan moeten verwijderen!"

bron: Belga