Dader explosie Ansbach had uitgebreid jihadistisch verleden

Dader explosie Ansbach had uitgebreid jihadistisch verleden
Dader explosie Ansbach had uitgebreid jihadistisch verleden

De Syriër die zich zondagavond bij een muziekfestival in Ansbach, in het zuiden van Duitsland, tot ontploffing bracht in naam van de groep Islamitische Staat (IS) had er al een uitgebreid jihadistisch traject opzitten. Dat meldt al-Nabaa, het officiële weekblad van de terreurorganisatie. Het blad schrijft dat de dader afkomstig is uit Aleppo, in het noorden van Syrië, en dat hij al “erg vroeg” in contact kwam met jihadistische organisaties. Hij werd lid van Islamitische Staat in Irak (ISI), de voorloper van IS, maar keerde na enkele maanden terug naar Syrië. Daar hield hij zich aanvankelijk low profile, om onder de rader van de inlichtingendiensten van president Bashar al-Assad te blijven.

Bij het uitbreken van het conflict in Syrië, in 2011, richtte hij volgens al-Nabaa samen met vrienden een gewapende cel op die met explosieven aanvallen op het leger uitvoerde. Hij vocht ook mee met verschillende rebellengroepen, om vervolgens toe te treden tot Jabhat al-Nusra (de Syrische tak van al-Qaida), dat toen nog het Syrische verlengstuk van ISI vormde.Nadat hij in Aleppo gewond raakte, verliet hij het land om zich in Europa te laten verzorgen, zo meldt het blad nog. Vanuit het buitenland zou hij de activiteiten van het huidige IS van nabij blijven volgen zijn. De plannen voor een aanslag in Duitsland ontstonden na de oproep van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi om de “kruisvaarders” in hun eigen land aan te vallen.
De 27-jarige Syriër blies zichzelf uiteindelijk zondagavond op in de buurt van een openluchtconcert in Ansbach. Enkel de dader stierf, maar vijftien mensen raakten gewond.

Bron: Belga