Catalaans parlement zet strijd om afscheuring van Spanje voort

Ondanks het jongste veto van het Grondwettelijk Hof blijft het parlement van Catalonië naar de afscheuring van Spanje streven. Tijdens een stemming over een “eenzijdige afscheuring” haalden de regerende separatistische partijen het vandaag in Barcelona met 72 tegen 11 stemmen. De afgevaardigden van verschillende oppositiepartijen hadden voor de stemming wel uit protest de plenaire zaal verlaten. Ze spraken van een “coup tegen de democratie”.

De centrale regering deelde mee dat het Grondwettelijk Hof opnieuw zal ingeschakeld worden. Madrid had in november 2014 al met een klacht een onafhankelijkheidsreferendum voorkomen en daarna herhaaldelijk laten verstaan dat een afscheiding van de economisch welvarendste regio van het land onder geen enkele beding zal toelaten.
Het door een commissie herwerkte document voor een “eenzijdige afscheuring” voorziet onder andere de bijeenroeping van een grondwetgevende vergadering. Pas vorige week had het Grondwettelijk Hof opnieuw elk debat over dergelijke initiatieven verboden.

bron: Belga