Brusselse politiechef: “Extra politie op straat niet meer houdbaar”

Brusselse politiechef: "Extra politie op straat niet meer houdbaar"

“Extra politieagenten en militairen op straat inzetten tegen terreur is niet langer houdbaar”, zegt de politiechef van de zone Montgomery, Jean-Marie Brabant aan BRUZZ. “De dagelijkse werking van de politie leidt eronder.” Doordat het terreurniveau 3 al enkele maanden aanhoudt, zijn er volgens de korpschef geen manschappen meer beschikbaar voor extra opdrachten. Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt dat er bij de federale politie een inhaalbeweging loopt en dat het bestaande solidariteitsmechanisme tussen de lokale zones volop wordt geoptimaliseerd. Volgens politiechef Brabant zullen we moeten “leren leven” met een hoger terreurrisico en zullen er nooit voldoende middelen zijn om alles te vermijden. Brabant was tot voor kort voorzitter van de vaste commissie van de lokale politiezones. Hij vindt versterkingen voor andere politiezones niet langer haalbaar.

“Het ligt niet aan een gebrek aan solidariteit”, zei Brabant in een eerder interview aan La Dernière Heure. “Je moet het anders zien. We moeten het doen met het personeelsbestand dat er is. We kunnen het verlof van onze mensen niet blijven intrekken om andere zones te gaan versterken bij grote evenementen.”

In een reactie zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dat er een grote inhaaloperatie bezig is bij de federale politie. Zo komen er netto 1.200 agenten bij. “Het gaat om een grote en structurele inhaaloperatie. Maar die agenten zijn er niet van vandaag op morgen. Die mensen moeten geselecteerd en opgeleid worden”, klinkt het.

Wat het bestaande solidariteitsmechanisme tussen de lokale politiezones betreft, wijst het kabinet-Jambon erop dat er een optimalisatie-oefening loopt. Een werkgroep onderzoekt hoe het mechanisme van interne solidariteit nog beter kan werken. Dat de druk op de politiezones hoog is, erkent de N-VA-minister. Er is niet alleen de verhoogde terreurdreiging, maar ook bijvoorbeeld de asielcrisis vergt op verschillende plaatsen nog extra politie-inzet.

bron: Belga