Australische premier wil onderzoek naar mishandeling in jeugdinstellingen niet uitbreiden

Australische premier wil onderzoek naar mishandeling in jeugdinstellingen niet uitbreiden

De Australische premier Malcolm Turnbull wil niet ingaan op de roep naar een uitbreiding van het onderzoek naar mishandeling van kinderen in jeugdgevangenissen in het hele land. Gisteren gaf Turnbull nog opdracht tot een onderzoek door een koninklijke commissie naar Don-Dale in Darwin, in het Noordelijk Territorium van Australië. Maandag zond de zender ABC in het programma ‘Four Corners’ erg schokkende beelden uit van jongens tussen 14 en 17 jaar oud die in de betrokken jeugdgevangenis werden bespoten met traangas. Ook werden ze aan een stoel gebonden met een zak over hun hoofd en geslagen door de bewakers.

ABC meldde vanmorgen dat voormalige medewerkers van jeugdgevangenissen in Queensland, een andere deelstaat van Australië, zeiden ontslagen geweest te zijn omdat ze het geweld tegen minderjarigen in jeugdgevangenissen aankloegen.

Turnbull zei dat de deelstaatregeringen elk hun eigen onderzoek moeten voeren naar hun detentiesystemen en dat de koninklijke commissie zich exclusief zou bezighouden met de jeugdgevangenis Don-Dale. “Anders zal het onderzoek jaren duren en krijg je niet de antwoorden die je zoekt met betrekking tot het Noordelijk Territorium”, zo zei Turnbull aan ABC.

Sommige advocaten hadden ervoor gepleit dat de koninklijke commissies ook mistoestanden in Queensland en andere staten zou onderzoeken. “Het gaat om een systeemfout in onze jeugddetentie”, zo zette advocaat Joshua Creamer zijn pleidooi kracht bij.

bron: Belga