47 arrestatiebevelen tegen oud-medewerkers van Zaman

47 arrestatiebevelen tegen oud-medewerkers van Zaman

Het Turkse gerecht heeft vanmorgen arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 47 oud-medewerkers van de krant Zaman. Het dagblad, tot begin maart de grootste oppositiekrant van het land en gelieerd aan de geestelijke Fethullah Gülen, staat sinds een aantal maanden onder staatstoezicht. De gerechtelijke actie past in de grote schoonmaak die het regime houdt na de mislukte staatsgreep van 15 juli. Bij de mensen die opgepakt zijn, zijn volgens de krant Hurriyet een oud-hoofdredacteur van Zaman en twee oud-hoofdredacteurs van Today’s Zaman. De politie heeft ook huiszoekingen uitgevoerd. Een functionris, die anoniem wilde blijven, zei aan het Franse persbureau AFP dat de oud-medewerkers van Zaman niet geviseerd worden voor wat ze in het verleden geschreven hebben, maar omdat sommigen “het netwerk van Gülen zouden kunnen kennen en dus nuttig zouden kunnen zijn voor het onderzoek”.

Voor de overname door de Turkse staat had Zaman een oplage van 650.000 exemplaren. De hoofdredacteur werd in maart op staande voet ontslagen. De redactionele lijn van Zaman is nu pro-regering.De persgroep waartoe Zaman behoorde, zou banden gehad hebben met Fethullah Gülen. De geestelijke leider, die sinds 1999 in ballingschap in Pennsylvania in de Verenigde Staten verblijft, was een vroegere bondgenoot van president Erdogan, maar groeide uit tot staatsvijand nummer één nadat een corruptieschandaal eind 2013 de politieke wereld op zijn grondvesten deed daveren. Volgens Erdogan zit de Gülenistische beweging achter de mislukte coup.

Eerder had het parket al aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen 42 journalisten. In Turkije heerst de noodtoestand na de mislukte staatsgreep, waarbij minstens 270 mensen om het leven kwamen. Volgens officiële cijfers zijn er na de coup meer dan 13.000 mensen gearresteerd en tienduizenden ambtenaren geschorst.

bron: Belga