Een beet van deze spin geeft je een wel heel extreme erectie

Een Braziliaanse zwerfspin wil je liever niet tegenkomen. Niet alleen zal zijn gif je binnen de paar uur naar het hiernamaals verwijzen, het zal er ook voor zorgen dat je de hemel betreedt met een kanjer van een erectie.

Zo’n 0,3 microgram per kilo lichaamsgewicht. Meer is er van het gif van de Braziliaanse zwerfspin niet nodig om binnen de twee uur na een beet alle spieren in je lichaam te verlammen, met de dood tot gevolg. Combineer dat met een notoir opvliegend karakter en een ontwikkeld talent voor verspringen en je beseft dat het dier geen graag geziene gast is.

Toch loopt niet iedereen met de handen in de lucht gillend de andere kant uit. Wetenschappers die bezig zijn met onderzoek naar erectiestoornissen hebben een doorgedreven interesse in de spin ontwikkeld. Het gif zou er namelijk voor zorgen dat mannen buiten hun eigen controle ‘de eigen vlag hijsen’.

Al in maart 2011 publiceerde onderzoekers van het Medical College of Georgia de resultaten van een onderzoek naar de spin. Zij ontdekten dat mannelijke ratten erecties kregen na de toediening van het gif. Een extract of afgeleide van de stof zou mannen met een twijfelend geslachtsorgaan er dus bovenop kunnen helpen.

Foto Wikimedia / Techuser