Dader Rouen werd vrijgelaten met enkelband wegens zelfmoordneigingen

French police vehicles and firemen arrive at the scene of a hostage-taking at a church in Saint-Etienne-du-Rouvray, northern France, on July 26, 2016 that left the priest dead. A priest was killed on July 26 when men armed with knives seized hostages at a church near the northern French city of Rouen, a police source said. Police said they killed two hostage-takers in the attack in the Normandy town of Saint-Etienne-du-Rouvray, 125 kilometres (77 miles) north of Paris. / AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU

De 19-jarige Adel Kermiche, een van de daders van de aanval in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray bij Rouen, werd op 18 maart vrijgelaten na tien maanden hechtenis. De onderzoeksrechter motiveerde toen zijn beslissing dat de jongeman “zijn fouten had ingezien” en ook “zelfmoordneigingen” vertoonde tijdens zijn opsluiting. Dat schrijft de krant Le Monde.

De onderzoeksrechter preciseert in zijn verordening dat Adel Kermiche ervan “overtuigd was om zich te gedragen” en dat zijn familie bereid leek om “toezicht te houden en hem te begeleiden”. De jongeman werd sinds zijn zesde levensjaar regelmatig gehospitaliseerd wegens psychische problemen.

Het parket van Parijs besliste in beroep te gaan tegen de verordening van de onderzoeksrechter, die ze “weinig overtuigend” vond. “Onder deze omstandigheden is het niet aangewezen een tweede kans te geven, want het risico op recidive is erg groot in geval van een invrijheidstelling”, meende het Openbaar Ministerie toen. De raadkamer volgde het advies van het parket niet. Adel Kermiche kreeg huisarrest bij zijn ouders en moest een elektronische enkelband dragen.

Gevangenis

De jongeman werd in maart 2015 aangeklaagd wegens “criminele bendevorming in verband met terroristische activiteiten” omdat hij probeerde zich bij jihadisten in Syrië aan te sluiten. Hij werd eerst onder gerechtelijke controle geplaatst, maar in mei 2015 opgesloten na een tweede poging om naar Syrië te vertrekken. In de gevangenis deelde Adel Kermiche de cel met een Saoediër en maakte er kennis met een jonge Fransman die 18 maanden had doorgebracht bij de troepen van de IS, aldus de krant.

Kermiche viel gisteren samen met een mededader tijdens een eucharistieviering de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray binnen. Het tweetal doodde de 84-jarige priester. Ze zouden trouw gezworen hebben aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS).