Twee Turkse generaals opgepakt in Dubai

Twee Turkse generaals opgepakt in Dubai

Twee Turkse generaals op actieve dienst in Afghanistan, zijn in Dubai in voorhechtenis geplaatst voor hun vermoedelijke rol bij de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli. Dat bericht het Turkse regeringsgezinde persagentschap Anadolu vanmiddag. Het gaat om generaal Mehmet Cahit Bakir, de commandant van de Turkse troepen in Afghanistan, en brigadegeneraal Sener Topuc. Ze werden op de luchthaven van Dubai opgepakt en in voorhechtenis geplaatst, in het kader van een samenwerking tussen de inlichtingendiensten van Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.

In totaal werden al meer dan 13.000 personen, onder wie een honderdtal generaals, opgepakt na de mislukte staatsgreep. Dit zijn wel de eerste arrestaties in het buitenland.

In Turkije zelf werden in de nasleep van de couppoging onder anderen nog de voormalige gouverneur van Istanboel Huseyin Avni Mutlu en de voorname journaliste Nazli Ilicak opgepakt. Die laatste is een van de al 42 journalisten tegen wie een aanhoudingsbevel is uitgevaardigd, onder wie er in totaal zes konden worden opgepakt.

Ilicak werd niet bij zich thuis of in haar vakantiehuis aangetroffen. Ze werd tegengehouden bij een wegcontrole in de buurt van de kuststad Bodrum, zo meldt Anadolu. Ze werd overgebracht naar Istanboel, waar ze binnenkort voor de rechter moet verschijnen.

De journaliste werd in 2013 ontslagen bij de regeringsgezinde krant Sabah, nadat ze kritiek had geleverd op enkele ministers in de nasleep van een groot corruptieschandaal, waarin ook Turks president Recep Tayyip Erdogan was betrokken. Tussen 1999 en 2001 was ze parlementslid voor de Partij van de Deugd (Fazilet Partisi), die dat laatste jaar verboden werd en uiteenviel in onder meer de huidige regeringspartij AKP.

bron: Belga