President Azerbeidzjan wil macht uitbreiden met grondwetswijziging

President Azerbeidzjan wil macht uitbreiden met grondwetswijziging
President Azerbeidzjan wil macht uitbreiden met grondwetswijziging

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev wil met een omstreden referendum in de zuidelijke Kaukasusrepubliek zijn macht uitbreiden. De bevolking van de autoritair bestuurde ex-Sovjetrepubliek moet er bij de volksraadpleging van 26 september onder andere over stemmen of de ambtstermijn van de staatsleider van vijf naar zeven jaar wordt opgetrokken. Bovendien moet de minimumleeftijd van 35 jaar voor een presidentskandidaat ingetrokken worden. De Azerbeidzjanen moeten daarnaast beslissen of het staatshoofd voortaan ook vervroegde presidentsverkiezingen kan uitroepen. De geplande grondwetswijzigingen zijn door de oppositie op scherpe kritiek onthaald. Ze beschuldigen Aliyev ervan een monarchie in Azerbeidzjan te willen oprichten.
Pas in 2009 werd via een referendum de beperking van twee ambtstermijnen voor de president opgeheven. Aliyev heeft drie kinderen, die allen jonger zijn dan 35 en dus van de grondwetswijzigingen kunnen profiteren. Het Constitutioneel Hof in de hoofdstad Bakoe had onlangs groen licht gegeven voor het geplande referendum.
De 54-jarige Aliyev leidt het olie- en gasrijke land met harde hand. Critici betichten hem van schendingen van de mensenrechten.

Bron: Belga