Milieuschandaal VW - Voorlopig groen licht voor schikking in de VS

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een Amerikaanse rechtbank heeft onder voorbehoud het licht op groen gezet voor de schikking van 14,7 miljard dollar (13,4 miljard euro) die de Duitse autobouwer Volkswagen in de VS wil treffen in kader van het schandaal rond de sjoemelsoftware. "Er zijn enorme inspanningen gedaan om een reeks doelstellingen te bereiken. Ik denk dat ze ook bereikt zijn. Het hof geeft zijn preliminair akkoord", zo zei rechter Charles Breyer tijdens een zitting in San Francisco. Op 18 oktober volgt een nieuwe zitting, waarop het finale verdict zal vallen.

Het akkoord maakt de weg vrij voor de eventuele opkoop van zowat 480.000 Amerikaanse wagens met sjoemelsoftware aan boord. De eigenaars zullen de keuze krijgen tussen een verkoop voor de waarde in september 2015 of een gratis reparatie. Daar bovenop krijgen ze in elk geval zicht op een schadevergoeding die, afhankelijk van het model, kan oplopen tot 10.000 dollar (9.100 euro).

De schikking voorziet dat de opgekochte wagens niet zomaar weer verkocht kunnen worden, in de VS of elders, zonder dat de sjoemelsoftware verwijderd is. "Eén van de essentiële elementen" noemde rechter Breyer dat. Volkswagen stemde ook in met de oprichting van twee fondsen. Eén van 2,7 miljard dollar (2,45 miljard euro) om de gevolgen van vervuiling tegen te gaan en een tweede van 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) voor de promotie van groene wagens die niets uitstoten.

Een advocaat van Volkswagen noemde het akkoord intussen "goed voor de consumenten en goed voor het milieu", maar ook "goed voor Volkswagen. "Het laat Volkswagen toe om de bladzijde om te slaan", klonk het nog. Al is de Duitse autobouwer nog niet helemaal klaar in de VS. Zo is er nog geen akkoord over een kleiner aantal wagens met een zwaardere motor (3 liter).

bron: Belga