Imam “ontsteld door overlijden van vriend”

Imam
Imam "ontsteld door overlijden van vriend"

De imam van Saint-Étienne-du-Rouvray, waar vanochtend de gijzeling plaatsvond waarbij de priester Jacques Hamel de keel werd doorgesneden, is “ontsteld door het overlijden van zijn vriend”. “Het is iemand die zijn leven gaf voor anderen. Ik begrijp het niet. Al onze gebeden gaan naar zijn familie en de katholieke gemeenschap”, zegt Mohammed Karabila in een reactie. “Bij ons in de moskee zijn we verbijsterd. Al gedurende 18 maanden worden burgers aangevallen en nu worden ook religieuze symbolen geviseerd onder het mom van ons geloof. Dit is niet meer houdbaar”, voegde Karabila nog toe.
In de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray, in de buurt van Rouen, hielden twee jihadisten dinsdagochtend vijf mensen gegijzeld, onder wie de 84-jarige priester Jacques Hamel. Die werd de keel doorgesneden, terwijl een andere gijzelaar zwaargewond raakte. De twee daders, die trouw zwoeren aan terreurgroep Islamitische Staat (IS), werden doodgeschoten door de politie. Niet lang daarna werd de gijzeling door IS opgeëist.

Ondertussen werd al een eerste verdacht opgepakt. Daarnaast werd ook een huiszoeking uitgevoerd door speciale politie-eenheden bij de ouders van een van de daders.
Volgens een van de getuigen, een non, werd de hele gijzeling gefilmd door de daders zelf. “Ze hebben aan het altaar een preek in het Arabisch gevoerd. Het was een horror”, zei ze aan tv-zender RMC. “Ze hebben de priester op zijn knieën gedwongen. Hij heeft nog geprobeerd zich te verdedigen, maar toen is het drama begonnen”.Bron: Belga