Europese babybedjes schieten tekort qua veiligheid

Europese babybedjes schieten tekort qua veiligheid

Tijdens een gerichte Europese controlecampagne van 50 babybedjes bleek één op de twee geselecteerde bedjes niet veilig. De FOD Economie deed mee aan de campagne en controleerde in ons land 6 bedjes, waarvan er één gevaarlijk bleek. Dat bedje werd uit de handel genomen. In totaal namen 9 Europese landen deel aan het onderzoek. De controle gebeurde doelgericht, in de zin dat verschillende landen bedjes selecteerden die op het eerste gezicht veiligheidsgebreken leken te vertonen.

Slechts een kwart van de geselecteerde bedjes (13 op 50) bleek helemaal in orde met alle voorschriften. Bij de andere bedjes ontbraken vaak de gebruiksinstructies (60 procent) of voldeed de constructie zelf niet aan de veiligheidsnormen (70 procent). De helft van de bedjes hield zelfs een ernstig risico in voor de veiligheid van de baby. Die risicomodellen werden teruggeroepen en van de markt gehaald.In België bleek de situatie minder prangend. Eén type bed werd als gevaarlijk beschouwd omdat de matrasbodem niet sterk genoeg was. Het bedje in kwestie, een reisbedje van het merk Dreambee, werd teruggeroepen en uit de handel genomen.

“Er is ondertussen een nieuwe controleactie gepland om na te gaan of de situatie in Europa verbeterd is”, aldus Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.

bron: Belga