Eerste noodopvangcentra Rode Kruis eind september dicht

Eerste noodopvangcentra Rode Kruis eind september dicht

Tegen eind september sluiten de noodopvangcentra van het Rode Kruis in Sijsele, Vilvoorde en Lanaken Molenberg. Ten laatste eind december gaan ook de deuren dicht van zowat alle andere centra van het Rode Kruis. Dat valt te horen bij de hulporganisatie, nadat de regering begin vorige maand de sluiting van tienduizend opvangplaatsen had aangekondigd. De federale regering moest sinds vorige zomer in allerijl op zoek naar extra opvangplaatsen omdat het aantal nieuwe asielzoekers fors de hoogte in ging. Intussen is de instroom afgenomen en kunnen bepaalde centra weer dicht. Bevoegd staatssecretaris Theo Francken kondigde daarom aan dat er dit jaar tienduizend plaatsen verdwijnen. Zowat 6.500 door de sluiting van dertig centra, de overige door het inkrimpen van andere opvanginitiatieven. Er blijft wel een buffer voorzien van 7.500 plaatsen.

Bij het Rode Kruis sluiten alle noodopvangcentra, op Houthalen-Helchteren en Sint-Niklaas Westakkers na. Samen zijn ze goed voor 2.665 opgedoekte plaatsen. Het Rode Kruis heeft intussen meer duidelijkheid over de precieze timing, al benadrukt woordvoerster An Luyten wel dat het om uiterste data gaat. Kan een centrum vroeger dicht, dan is dat zeker een optie.Concreet ligt de uiterste deadline voor Sijsele (500 plaatsen), Vilvoorde (125) en Lanaken Molenberg (120) op 30 september. Het reguliere centrum in Lanaken moet tegen dan ook afbouwen van 240 naar nog 170 plaatsen. Leopoldsburg (500) sluit ten laatste eind oktober, terwijl Weelde (500) en Hechtel-Eksel (300) eind november als limiet kregen. En eind december moeten ook Zwijndrecht (200) en Mechelen (150) dicht zijn, terwijl de vijfhonderd plaatsen in Sint-Niklaas Westakkers dan moeten zijn teruggebracht tot nog driehonderd.

Maar dat zijn dus de uiterste data. Burgemeester van Leopoldsburg Wouter Beke laat bijvoorbeeld weten dat de afbouw van de opvangplaatsen in de vroegere legerkazerne ‘Kwartier Moorslede’ er op 15 september begint. Vanaf dan zullen geen nieuwe asielzoekers meer toegewezen worden, aldus Beke. Het merendeel van de overblijvende bewoners zal het centrum via de gewone uitstroom verlaten. Wiens dossier eind oktober nog niet rond is, zal naar een ander centrum verhuizen.

bron: Belga