Vijf primeurs over ‘Rogue One: A Star Wars Story’

Behalve de Q&A-sessie met Mark Hamill, alias Luke Skywalker, kreeg nog een ander evenement een massa nieuwsgierigen over de vloer: de conferentie over ‘Rogue One’, in aanwezigheid van Captain Phasma uit ‘The Force Awakens’ (aka een dolenthousiaste Gwendoline Christie), producer Kathleen Kennedy, regisseur Gareth Edwards (‘Godzilla’)… en enkele verrassingen.

1. Het verhaal speelt zich af tussen Episode III en IV

“Lang geleden in een sterrenstelsel hier ver, ver vandaan… Het is burgeroorlog. Rebellenschepen hebben hun eerste overwinning tegen het kwade galactische imperium geboekt. Spionnen hebben de geheime plannen gestolen van het ultieme wapen van het imperium, de Death Star, een gepantserd ruimtestation met genoeg vuurkracht om een volledige planeet te vernietigen.” Met die woorden begint ‘A New Hope’, de historisch eerste aflevering IV van Star Wars uit 1977. Het is ook de basis van het scenario van ‘Rogue One’: Hoe hebben de rebellen de plannen van de Death Star in handen gekregen? Deze spin-off geeft het antwoord.2. De film is deels gedraaid op de Malediven

Tijdens de conferentie werd de poster van ‘Rogue One’ onthuld, waarop stormtroopers tegen rebellen vechten op een strand omringd door turquoiseblauw water. Alle bezoekers kregen een exemplaar mee naar huis. Het paradijselijke landschap van de planeet Scarif is eigenlijk dat van de Malediven. Regisseur Gareth Edwards: “Onder hun stormtrooperkostuum hadden heel wat lokale acteurs geen flauw idee van wat ze deden of wat Star Wars is!”

3. Een meeslepende ervaring…

“Op een dag kwam ik aan op de set en zocht ik Gareth tussen alle crewleden. Bleek dat hij helemaal vooraan stond, met de camera op zijn schouder! Gareth maakt zijn eigen soort cinema. Dat zal je zien in ‘Rogue One’. Het belooft een meeslepende ervaring te worden”, verklapt Kathleen Kennedy. De bezoekers krijgen meteen een voorproefje, met enkele exclusieve actiescènes uit de film die ons doen denken aan ‘Apocalypse Now’ en andere oorlogsfilms.

4. … met een topcast

We wisten al dat bekende namen als Mads Mikkelsen en Forest Whitaker meespeelden. Maar tijdens de conferentie konden de fans de volledige cast in levenden lijve ontmoeten: Felicity Jones (‘The Theory of Everything’) als Jyn Erso, een rebel met een zwaar verleden, Diego Luna (‘Elysium’) als Cassian Andor, een rebellenofficier en slechterik Ben Mendelsohn (‘The Dark Knight Rises’) die onder luid applaus het podium opkomt in zijn kostuum van Orson Krennic. “Het is een bad guy die slimmer is dan zijn voorgangers. En sexyer”, aldus de Australische acteur.

5. Een personage maakt zijn grote comeback

Een van de geheimen die Stefan ons toevertrouwde, wordt enkele uren later bevestigd tijdens de conferentie: de personages van ‘Rogue One’ zijn allemaal nieuwkomers in de wereld van Star Wars, behalve één. En niet van de minste. Wanneer op het einde van de exclusieve trailer zijn silhouet verschijnt, gaan de fans compleet uit hun dak. Gareth Edwards zweept hen nog wat meer op: “Enkele maanden geleden zat ik in een studio in New York met een acteur die luistert naar de naam James Earl Jones.” Inderdaad, de acteur die in de vorige films zijn stem leende aan Darth Vader.

(em)