Negentien doden na mesaanval in Japan

A TV reporter explains the situation near the Tsukui Yamayuri En care centre where a knife-wielding man went on a rampage in the city of Sagamihara, Kanagawa prefecture on July 26, 2016. At least 19 people died on July 26 when a knife-wielding man went on the rampage at a Japanese care centre for the mentally disabled, the country's worst mass killing in decades. / AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA

Bij een aanval van een 26-jarige man in een tehuis voor mentaal gehandicapten in Japan zijn negentien mensen omgekomen. Dat maakte de brandweer bekend. Er zijn ook 26 gewonden, waarvan 20 er erg aan toe zijn.

In de nacht van maandag op dinsdag kreeg de politie rond 2u30 ’s nachts (maandag 19u30 Belgische tijd) een oproep binnen van het tehuis Tsukui Yamayuri-en, met de boodschap dat een man met een mes het gebouw was binnengedrongen in de stad Sagamihara.

Iets later gaf de man, die zei een voormalige werknemer van de instelling te zijn, zichzelf aan bij de politie. Hij werd gearresteerd op verdenking van moord. Het gaat om de 26-jarige Satoshi Uematsu, die volgens de krant Asahi had gezegd dat “alle gehandicapten moesten verdwijnen”.

Volgens de Japanse publieke omroep NHK brak de man een raam om het gebouw binnen te dringen, en vond de politie meerdere messen in zijn zak, waarvan sommige onder het bloed zaten.
Het motief van de dader wordt nog onderzocht door de politie.

Foto Belga