Samsung ontrafelt het mysterie van de verdwenen sok

Het is een raadsel dat al zo oud is als de wasmachine zelf: waar gaan die sokken verdorie toch naartoe? Eenmaal je de droge sokken van het wasrek of uit de droogtrommel haalt, merk je plots dat het aantal oneven is geworden. Daar zit je dan met een eenzame kous, terwijl zijn maatje onvindbaar is. Dat ene examplaar verdwijnt naar een donker hoekje in je sokkenlade en na verloop van tijd heb je zo een hele collectie, maar nog steeds flauw benul waar die andere sok zich bevindt. Samsung had hier schoon genoeg van en besloot een team van vooraanstaande wetenschappers in te schakelen om de oorzaak van deze verdwijningen te achterhalen.

Deze Britse wetenschappers hebben na onderzoek bij 2.000 personen ontdekt dat hun landgenoten gemiddeld 1,3 sokken per maand verliezen. De onderzoekers trokken dat door naaar een gemiddeld mensenleven van 81 jaar en vonden zo dat er op die tijd maar liefst 1.264 sokken verloren gaan. Dit bizarre wasfenomeen kost bijgevolg een smak geld: zo’n 3.267 euro.

Banner-Discover_tbv-metrotime_2_NL_def01mp

De factor die een hoofdrol speelt in de verdwijning is de complexiteit van de was. Hoe meer gesorteerd wordt op kleur, temperatuur, soort stof … en hoe meer sokken zich in de trommel bevinden, hoe groter de kans dat er eentje verloren gaat.

Daarnaast bestaan er ook tal van praktische oorzaken, die vooral met onoplettendheid te maken hebben. Zo vonden de wetenschappers dat sommige kousen achter de radiator verzeilen of onder de sofa vallen. Een sok die bij het sorteren in een verkeerde lading terechtkomt, kan ook een enigma veroorzaken. Het strafste voorbeeld dat de onderzoekers aanhalen is een sok die niet goed vasthangt aan de wasdraad en zo door de wind wordt meegevoerd.

Het onderzoek werd uitgevoerd om de lancering van de Samsung AddWash-toestellen in de kijker te zetten. Deze innoverende wasmachines hebben een speciaal deurtje dat je toelaat om tijdens een wascyclus nog zaken toe te voegen, zoals bijvoorbeeld wasverzachter of een verdwaalde sok.