Schietpartij in München zwengelt debat over gewelddadige computergames aan

Schietpartij in München zwengelt debat over gewelddadige computergames aan
Schietpartij in München zwengelt debat over gewelddadige computergames aan

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wil na de schietpartij in München een breed maatschappelijk debat over gewelddadige computergames. Een verbod van dergelijke games is in een rechtsstaat echter “niet de juiste methode en zou ook moeilijk om te zetten zijn”. Dat zei hij maandag tegen de Westddeutsche Allgemeine Zeitung. De aanslagpleger van München speelde online shooting games. De minister zegt in het gesprek dat hij zich niet kan voorstellen dat geweldverheerlijkende games positief voor de ontwikkeling van jonge mensen zijn. Daarom wil hij het debat aanzwengelen. “We moeten er intensief over nadenken hoe we tot een verantwoordelijkere omgang met zulke media komen, zodat kinderen en jongeren niet onbeschermd blootgesteld worden aan ervaringen van geweld, waarvan we de gevolgen op langere termijn niet zeker kunnen inschatten”, aldus de partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel.

De federatie van de Duitse computerspelindustrie, GAME, roept in een reactie op tot een objectieve discussie over games die geweld bevatten. Het debat verloopt volgens aloude patronen en “zonder concrete kennis over de gebeurtenissen en de bekritiseerde producten”. De federatie citeert mediaprofessor en gamesexpert Linda Breitlach die zegt dat een monocausaal verband tussen gewelddadige media en reëel geweld wetenschappelijk niet bewezen kan worden. Labiele mensen met een gewelddadige neiging spelen vaker agressieve games, maar het gaat volgens haar te ver om de spellen verantwoordelijk te maken voor hun gewelddadige handelingen. De industrie gaat er ook prat op dat ze, samen met de overheid, “het strengste en effectiefste systeem voor jeugdbescherming ter wereld” opgezet heeft.

Vrijdagavond schoot een 18-jarige Duitse Iraniër in een winkelcentrum in München negen mensen dood. Volgens de politie doodde hij zijn slachtoffers met schoten in het hoofd en liet hij zich vermoedelijk inspireren door killergames. “Mijn indruk was dat hij zich als in een computergame bewoog”, zegt speurder Hermann Utz.

Bron: Belga