Ronald Gaastra betreurt beslissing IOC over Rusland

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ronald Gaastra is niet te spreken over de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om Russische sporters onder strenge voorwaarden te laten deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus). "Dit is een slechte beslissing", verklaarde de zwemcoach. Hij verwacht bovendien niet veel van de Internationale Zwemfederatie (FINA), "een laffe organisatie". "Ik vind dat het IOC voorop moet gaan in de strijd tegen doping", aldus Gaastra. "Nu ligt er een duidelijk slechte case op tafel. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft aangetoond dat er in Rusland systematisch gepakt wordt. Wel, gooi ze er dan uit. Daar zijn er regels voor. Dan moet je niet voorzichtig willen zijn. Zo benadeel je de 9.500 niet-Russische atleten die hopen op schone Spelen. Het is heel kortzichtig als je stelt dat we de 150 propere Russische atleten zouden kunnen straffen, maar die hadden ook klokkenluider kunnen zijn. Zij hebben ook niets gedaan."

Gaastra gaat er niet vanuit dat de FINA dezelfde beslissing zal nemen als de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), die de Russische Atletiekfederatie (ARAF) schorste. "De FINA is een laffe organisatie. Zo is er een Russsische zwemster die al drie keer gepakt is en iedere keer opnieuw mag starten op een groot toernooi. FINA zegt dat er geen dopingprobleem is in het zwemmen. Als je dat stelt, dan heb je je kop toch behoorlijk diep in het zand zitten en kan je geen goede beslissingen nemen."

Pieter Timmers, die eveneens richting Rio vertrok, is ook teleurgesteld. "De mogelijkheid lag bij het IOC om Rusland te schorsen", aldus Timmers. "Dit is jammer, want er is bewezen dat de Russische staat achter het verdoezelen van stalen zat. Dopingzondaars die ooit gepakt zijn, worden nu gemeden. Maar andere dopingzondaars, van wie niks geweten is, zullen gewoon kunnen starten."

bron: Belga