Man gebruikte vrije dag onder elektronisch toezicht… om te gaan dealen

Man gebruikte vrije dag onder elektronisch toezicht... om te gaan dealen

Een trio moest zich maandag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verantwoorden voor het dealen van drugs. Een van hen zou minstens een kilogram cocaïne aan de man hebben gebracht. Hij riskeert 30 maanden effectief. De twee veertigers en een twintiger werden in maart aangehouden. Ze zouden gedurende enkele maanden bijna dagelijks cocaïne verhandeld hebben. De veertigers werden allebei al meermaals veroordeeld voor soortgelijke feiten. De jongste beklaagde, voor wie twee jaar is gevorderd, bekent dat hij drugs in het bezit had, maar beweert nooit te hebben verkocht. De drie handelden naar eigen zeggen niet als vereniging.

Eerste beklaagde, die de zwaarste straf riskeert, wordt ervan verdacht tot 100 gram cocaïne per week verkocht te hebben in Zwevegem. Volgens zijn advocaat is die hoeveelheid in werkelijkheid een pak minder en ook de periode is te ruim. “Cliënt heeft nooit instructies gegeven aan anderen om te verkopen. Hij werkte als het ware als zelfstandige en haalde de drugs in Frankrijk”, lichtte zijn raadsman toe. Volgens de strafrechter gebruikte de man zijn vrije dag onder elektronisch toezicht om te gaan dealen.

De andere veertiger was aanvankelijk afnemer bij hoofdbeklaagde. Hij herviel in zijn gebruik, ging later als loopjongen functioneren en begon uiteindelijk zelf te verkopen om zijn eigen gebruik te kunnen financieren. Voor hem vraagt het openbaar ministerie een celstraf van een jaar. Alledrie hangt ook een verbeurdverklaring tot 45.000 euro boven het hoofd.
Vonnis op 29 juli.

bron: Belga