Duitse politici oneens over inzetten van leger bij terreuraanval

Duitse politici oneens over inzetten van leger bij terreuraanval
Duitse politici oneens over inzetten van leger bij terreuraanval

Na de gewelddaden van de voorbije dagen pleiten verschillende Duitse politici ervoor om het leger ook in het binnenland in te zetten bij terreuraanvallen. Daarnaast wordt het Duitse wapenbeleid onder de loep genomen. “Men moet debatteren over de mogelijkheid dat er een situatie komt, zoals bij een terreurdaad die zich op meerdere plaatsen en over een langere tijd afspeelt, waarbij ook het leger betrokken moet worden”, zegt christendemocraat Stephan Mayer (CSU) maandag tijdens het ochtendmagazine op ARD.

De socialist Johannes Kahrs (SPD), zelf kolonel bij de Duitse reservisten, wuift het voorstel weg. “Het leger is gemaakt noch uitgerust om in het binnenland ingezet te worden”, zo zegt hij aan de publieke omroep Bayerischen Rundfunk. Hij verwijst daarentegen naar de vraag van zijn partij om de politiemacht zelf met 3.000 manschappen te versterken.Beide partijen zijn het wel eens over de Duitse wapenwet. “Die hoeft niet strenger” zegt Kahrs. “Wij hebben al een van de strengste wapenwetten van Europa”, treedt Mayer hem bij. “Men moet wel meer inzetten op het verhinderen van illegale wapenverkoop.”

CDU-politicus Ansgar Heveling oppert in de krant Rheinischen Post voor meer onderzoeksmogelijkheden voor de politiemachten op het ‘dark web’. Op dat anonieme en zwaar gecodeerde deel van het internet zou de schutter van München zijn wapen hebben gekocht. “Dergelijke anonieme manieren van wapenverkoop moeten we kunnen verhinderen”, aldus Heveling.

Bron: Belga