China belooft vreedzame oplossing voor conflict Zuid-Chinese Zee

door
Belga
Leestijd 1 min.

Twee weken na de uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage, dat oordeelde dat China geen juridische basis heeft voor zijn claims op eilanden in de Zuid-Chinese Zee, spreken de Aziatische ministers van Buitenlandse Zaken verzoenende taal. Het hoofd van de Chinese diplomatie Wang Yi heeft in Vientiane in Laos de vertegenwoordigers van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean) ontmoet. Ook de VS nemen deel aan de gesprekken. In een gemeenschappelijke verklaring van Asean en China luidt het dat alle partijen het recht hebben om in de Zuid-Chinese Zee te navigeren en erover te vliegen. Bovendien zetten de betrokken partijen er zich voor in om "hun territoriale en gerechtelijke conflicten op vreedzame wijze op te lossen, zonder dreiging of gebruik van geweld". Het oordeel van het Arbitragehof wordt niet vermeld. China erkent het niet en spreekt van een "waardeloos stukje papier".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry neemt maandag en dinsdag deel aan de gesprekken met Asean. De Verenigde Staten hebben China opgeroepen om de uitspraak te respecteren. Kerry reist erna naar de Filipijnen die de bal aan het rollen gebracht hebben met een klacht over de betwiste gebieden.

De Zuid-Chinese Zee is een strategisch belangrijk gebied waar verschillende handelsroutes doorheen lopen en dat rijk is aan grondstoffen. De eilandjes in de regio worden geclaimd door verschillende Aziatische landen. China, maar ook Taiwan, Vietnam, Brunei, Maleisië en de Filipijnen zeggen aanspraak te maken op het gebied.

bron: Belga