Archeologische vondst in het noorden van Israël

Archeologische vondst in het noorden van Israël

Archeologen hebben in het noorden van Israël een sokkel met de voeten van een Egyptisch standbeeld uit de Oudheid teruggevonden. Het fragment uit kalksteen, 45 bij 40 centimeter groot, kwam aan het licht bij opgravingen in Hazor. Dat deelde de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem maandag mee. Het fragment toont de voeten van een zittende man en bevat Egyptische hiërogliefen. Het werk stamt uit het tweede millennium voor Christus. Het standbeeld van een Egyptische hoogwaardigheidsbekleder zou in zijn oorspronkelijke vorm de grootte van een volwassen man gehad hebben.

Op dezelfde plaats zijn drie jaar geleden stenen poten van een 4.500 jaar oude sfinx gevonden. Hazor, de belangrijkste Israëlische archeologische opgraafplaats uit Bijbelse tijden, is erkend als Unesco-werelderfgoedsite.

De fragmenten van de standbeelden zijn in de overblijfselen van een gebouw ontdekt, dat vermoedelijk als paleis van de toenmalige heerser van Hazor gediend heeft. De Egyptenaren heersten destijds over Kanaän, op het huidige grondgebied van Israël, Libanon en delen van Jordanië en Syrië.

bron: Belga