Aanhoudingsbevelen tegen 42 journalisten in Turkije

Aanhoudingsbevelen tegen 42 journalisten in Turkije
Aanhoudingsbevelen tegen 42 journalisten in Turkije

In Turkije zijn aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen 42 journalisten, in het kader van de zuiveringen na de couppoging op 15 juli in Turkije. Dat hebben de Turkse media bericht. Het gaat om onder meer journalist Nazli Ilicak, een prominent figuur binnen de Turkse media en criticus van het huidige regime. De journaliste werd in 2013 ontslagen door de proregeringskrant Sabah, omdat ze ministers had bekritiseerd die betrokken waren in een corruptieschandaal, aldus NTV en CNN-Turk. Vorig jaar richtte ze de krant Özgür Düsünce op.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwde zaterdag in een interview met France 24 dat media die de couppoging steunen, daarvoor “zullen betalen”.Op 19 juli trok de Turkse regulator voor audiovisuele media de licentie van talrijke televisie- en radioketens in, omdat die ervan verdacht worden het netwerk van predikant Fethullah Gülen te steunen. Volgens het regime zit hij achter de poging tot staatsgreep. Gülen bevindt zich sinds 1999 in ballingschap in de Verenigde Staten. De beslissing sloeg op 24 televisie- en radioketens en 34 journalisten. Hun perskaart werd ingetrokken.

Vanmorgen voerde de politie opnieuw een operatie uit in een militaire school in Istanboel. Volgens het agentschap Anadolu zijn daarbij 40 mensen opgepakt.

Bron: Belga