Burger King doet intrede in België

CHICAGO, IL - DECEMBER 01: A worker repairs a sign on a Burger King restaurant on the city's Southwest side on December 1, 2015 in Chicago, Illinois. People have accused Chicago Police of tampering with security camera footage from the restaurant on the night Laquan McDonald was shot and killed near the location by Chicago police officer Jason Van Dyke. Today the FBI said forensic analysis found no evidence of tampering with the tape. Mayor Rahm Emanuel today announced he had fired Chicago Police Superintendant Garry McCarthy in part because of the way the McDonald shooting was handled. McCarthy, Emanuel and Cook County States Attorney Anita Alvarez have been accused of trying to cover up the shooting. Scott Olson/Getty Images/AFP

De bekende hamburgerketen Burger King neemt Quick over en maakt daarmee zijn intrede op de Belgische markt. Na de zomer wordt duidelijk waar en wanneer fastfoodliefhebbers de befaamde Whopper kunnen bestellen in ons land.

Burger King vestigde zich al in tal van andere landen, maar België kwam niet in het vizier van het Amerikaanse fastfoodketen. Tot nu. Het was het investeringsfonds Kharis Capital, de hoofdfranchisehouder voor Burger King in verschillende Europese landen, dat aankondigde dat het via de vennootschap QSR Belgium de Belgische en Luxemburgse Quick-restaurants overneemt van Groupe Bertrand, de Franse eigenaar. Tegen het einde van de zomer zou de overname afgerond zijn en zal het duidelijk worden wat er met de filialen gebeurt. Het is dus voorlopig nog onduidelijk waar en wanneer het de eerste Burger King in ons land zal komen en of alle overgenomen restaurants zullen blijven bestaan.

De ombouw zal “geleidelijk en in nauwe samenwerking met de franchisenemers gebeuren”, verzekert Kharis Capital. “De restaurants, franchisenemers en het personeel van Quick zullen voordeel halen uit de kracht van een groot, internationaal merk, aanwezig in meer dan honderd landen.” Er werken ongeveer 3.500 mensen bij Quick België en Luxemburg.

Eigenaars

De vereniging van franchisehouders van Quick België was een tijdje in de running om de Belgische restaurants over te nemen, maar Kharis Capital was haar te snel af.

In zijn 45-jarig bestaan heeft Quick heel wat eigenaars versleten. De keten werd in 1971 opgericht door François Vaxelaire, de stichter van de Belgische distributiegroep GIB (GB-Inno-BM). Die bracht het bedrijf ook naar de Brusselse beurs. Na de ontmanteling van GIB in 2002 kwam Quick terecht bij de investeringsmaatschappijen Ackermans & van Haaren (AvH) en de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM). In 2006 werd het bedrijf van de beurs gehaald door het Franse Qualium, dat Quick eind vorig jaar verkocht aan de eveneens Franse Groupe Bertrand.