Tot vijf jaar celstraf voor foutief terugbrengen van leeggoed

Een Amerikaanse man kijkt aan tegen een celstraf van maximaal vijf jaar en een boete van 5.000 dollar (4.500 euro) omdat hij heeft geprobeerd misbruik te maken van het verschil in statiegeld tussen Amerikaanse staten. Het oorspronkelijke incident dateert al van april, maar de rechtszaak komt nu voor.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

De politie betrapte Brian Everidge in de staat Michigan op te snel rijden. Toen hij werd tegengehouden, ontdekte de agent dat de gehuurde vrachtwagen eivol zat met blikjes. Volgens de bestuurder kwam het leeggoed uit Kentucky, waar hij er geen statiegeld voor krijgt en wou hij ze binnenbrengen, al zei hij niet waar.

Elke Amerikaanse staat mag immers zelf bepalen of ze statiegeld vragen op blikjes en flesjes. Tien staten handhaven deze waarborg, maar doorgaans bedraagt die slechts vijf dollarcent. In Michigan is het statiegeld echter vastgelegd op tien dollarcent, wat maakt dat er procentueel veel flesjes en blikjes teruggebracht worden, maar ook dat mensen misbruik proberen maken van het systeem. Het idee om leeggoed in Michigan terug te brengen was zelfs de verhaallijn van een aflevering van de sitcom 'Seinfeld'.

De zaak wordt nu behandeld in het gerechtshof, aangezien de wet in Michigan stelt dat wie meer dan 10.000 blikjes of flesje foutief terugbrengt een zwaar misdrijf begaat. Volgens Livingston Daily beweert de advocaat van Everidge dat de man onterecht aangeklaagd is. Omdat de beschuldigde niet heeft aangegeven dat hij de blikjes zou binnenbrengen in Michigan, stelt de advocaat dat hij de wet niet heeft overtreden.

"Dit is het soort voorbeeld waarmee je rechtenstudenten martelt", verklaart Peter Henning, een professor Rechten en voormalige openbare aanklager, aan The Guardian. "Je kan niet bestraft worden voor je gedachten, het verschil hier is tussen voorbereiding en het daadwerkelijk plegen van de misdrijf. Als hij net over de grens was, kon je dit argument misschien gebruiken, maar hij was al in het centrum van de staat. Dat komt al veel dichter bij de feitelijk overtreding", redeneert Henning.

Hoewel de wet stelt dat Everidge een celstraf tot vijf jaar kan krijgen, schat Henning dat het niet zover zal komen. "Dit is geen serieus misdrijf en het in de gevangenis steken kost alleen maar extra geld", aldus Henning.

Foto AFP / J. Saget