Fysieke aftakeling begint vroeger dan je denkt

Hoewel doorgaans wordt aangenomen dat mensen pas na hun pensioen fysiek beginnen af te takelen, blijkt dat in de praktijk al veel eerder het geval te zijn. Eenmaal de kaap van de vijftig gerond, gaat het steil achteruit met onze sportieve prestaties.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Dat is de conclusie van een Amerikaanse studie waarbij honderden proefpersonen decennialang gevolgd werden om na te gaan hoe snel hun fysieke vermogens achteruitgaan naarmate ze ouder worden. De deelnemers moesten herhaaldelijk een reeks oefeningen uitvoeren om hun kracht, uithouding en evenwicht te meten. Zo moesten ze bijvoorbeeld 30 seconden lang gaan zitten op een stoel en opnieuw rechtstaan, een minuut lang op één been balanceren of zes minuten lang wandelen.

Vijftig jaar

Uit de resultaten blijkt dat mannen doorgaans beter presteren op de proeven dan vrouwen, en jongere deelnemers beter dan oudere. Los daarvan begint de fysieke achteruitgang bij iedereen van zodra de kaap van de vijftig is overschreden. Dat uit zich meestal doordat de proefpersonen meer moeite hebben om op één been te staan of om op te staan eenmaal ze zijn gaan zitten. Die fysieke aftakeling zet zich verder eenmaal de deelnemers zestigers en zeventigers worden. Vooral hun uithouding en snelheid gaan er dan snel op achteruit.

Sporten

De onderzoekers concluderen daaruit dat fysieke aftakeling sneller begint dan tot dusver werd aangenomen. Ze benadrukken daarom het belang van sporten op jongere leeftijd, om zo mobiel en onafhankelijk te blijven wanneer je ouder wordt.