Beroemde eik uit ‘The Shawshank Redemption’ is geveld

Een van ’s werelds meest bekende bomen is niet meer. Door hevige wind is de witte eik uit de film ‘The Shawshank Redemption’ gevallen. 

De witte eik in Mansfield, in de Amerikaanse staat Ohio, verschijnt aan het einde van het gevangenisdrama. Andy Dufresne (Tim Robbins, foto rechts) vraagt aan medegevangene ‘Red’ (Morgan Freeman, foto links) om de boom op te zoeken als hij ooit vrijkomt. ‘Red’ vindt er geld en een brief, zodat hij zijn vriend Andy kan terugvinden in Mexico. Voor Dufresne was de plek belangrijk, omdat hij er zijn vrouw ten huwelijk had gevraagd. Hij zat in onterecht in de gevangenis, omdat hij haar zou hebben vermoord.

Dankzij de film groeide de witte eik uit tot een belangrijke toeristische trekpleister. Vijf jaar geleden werd de boom al eens getroffen door bliksem. Een deel van de eik is toen beschadigd. Het overgebleven stuk heeft er nog een tijdlang gestaan, totdat een hevige wind het dit weekend heeft omvergeblazen. “Het is een trieste dag voor fans van ‘The Shawshank Redemption. Maar zolang de boom er nog ligt, zullen we bezoekers informeren dat ze hem nog kunnen zien’, aldus Jodie Snavely van de lokale toeristische dienst bij Mansfield News Journal.

Foto AFP / V. Macon