Belg leent steeds meer voor woning

In het tweede trimester van dit jaar is er voor het eerst in tien jaar meer dan 7,7 miljard euro aan hypothecaire leningen uitgeschreven. De lage rentevoeten liggen aan de basis van de stijging.

De Belg heeft een baksteen in de maag. Het is een huizenhoog cliché, maar ook gestoeld op een kern van waarheid. Veel Belgen dromen nog steeds van een eigen stekje op hun naam. Tussen begin april en het einde van juni van dit jaar deelden de Belgische bankfilialen meer dan 70.000 leningen voor onroerend goed uit.Lage rentevoet duwt vastgoedprijzen omhoog

Opvallend is wel dat de Belgen met steeds grotere bedragen de bank verlaten. In totaal werd er in die drie maanden voor 7,7 miljard euro geleend. Dat blijkt uit cijfers van bankenkoepel Febelfin. Het gaat om het hoogste verstrekte kredietbedrag in een tweede kwartaal sinds ten minste tien jaar.

De oorzaak voor dat recordbedrag is de rentevoet. Die staat al een hele tijd laag, wat ervoor zorgt dat het makkelijker is om meer te lenen. Bovendien duwt die lage rente ook de vastgoedprijzen de hoogte in, wat op zijn beurt opnieuw vraagt om grotere leningen.

Het gemiddelde geleende bedrag voor de aankoop van een woning is in de loop van het tweede trimester gestegen tot 147.211 euro, waar dat in dezelfde periode twee jaar eerder nog 136.743 euro was. Het gemiddelde bedrag van een bouwkrediet bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 154.008 euro, tegenover 139.784 euro in 2014.