Anderlecht opent seizoen zonder Okaka

Anderlecht's Youri Tielemans poses with the new away shirt at the departure of Belgian first league soccer team RSC Anderlecht, Monday 25 July 2016 in Brussels airport, on their way to Rostov, Russia. Tomorrow Anderlecht is playing the first leg of the third qualification round for the Champions League competition against Russian team FC Rostov. BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR

Voor Anderlecht zit de voorbereiding erop. Morgenavond om 20u30 openen de Brusselaars het seizoen met een lastige Europese verplaatsing op het veld van de Russische vicekampioen FK Rostov. Topschutter Stefano Okaka reisde niet mee af.

Het gaat om de heenwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League. Als Anderlecht na een jaar afwezigheid nog eens wil meeswingen op het kampioenenbal, moet het eerst afrekenen met FK Rostov. Bij kwalificatie volgt nog een zware dobber in de play-offs, maar is paars-wit wel al zeker van een ticket voor de groepsfase van de Europa League. De verplaatsing naar Rusland is dus van groot belang, al beseft Herman Van Holsbeeck dat Anderlecht na de trainerswissel nog niet helemaal op punt staat.

«Het is duidelijk dat deze wedstrijd eigenlijk te vroeg komt», geeft de algemeen manager grif toe. «We zijn op de goede weg, maar er is tijdens het tussenseizoen veel veranderd. Sommige posities zijn nog niet ingevuld, al zullen de spelers die aan de aftrap komen zich 300% geven.»

Conditionele achterstand

Op het scorend vermogen van Stefano Okaka hoeft Van Holsbeeck alvast niet te rekenen. De Italiaanse spits is door trainer René Weiler tijdelijk naar de B-kern verwezen en reisde dus niet mee af naar Rusland. «Volgens de coach is Stefano nog niet klaar», klinkt het. «Door omstandigheden is hij tien dagen later aan de voorbereiding begonnen en daarom heeft hij een conditionele achterstand. Daarom heeft Weiler beslist om hem niet te selecteren voor deze verplaatsing.» Van een vete tussen de twee is volgens Van Holsbeeck geen sprake. «Okaka moet zich nog wat aanpassen aan de nieuwe disciplinaire regels, maar dit is zeker geen Vanden Borre-scenario. Hij moet nu gewoon individueel trainen om zijn achterstand in te halen.»

“Sterk geheel”

Op papier is FK Rostov een haalbare kaart, al predikt Van Holsbeeck voorzichtigheid. «Het is geen grote naam, maar ze werden vorig seizoen tweede in Rusland. Dan heb je heel wat kwaliteiten. Ze hebben niet echt sterspelers, het is vooral een sterk geheel met veel duelkracht en loopvermogen. Het wordt een moeilijke opdracht.»

Anderlecht speelt morgenavond overigens voor het eerst in de nieuwe, maagdelijke witte uitshirts (foto). De terugwedstrijd vindt volgende week al plaats in het Astridpark.