Vijf mensen vermoord door gewapende mannen in Mexico

Gewapende mannen hebben tijdens een manifestatie in de staat Chiapas, in het zuiden van Mexico, vijf mensen doodgeschoten. Een van de slachtoffers is de burgemeester van het dorp, waar vooral inheeme bewoners wonen, melden de lokale autoriteiten. De aanval vond zaterdagochtend vroeg plaats, toen manifestanten zich verzamelden op het centrale plein van San Juan Chamula, een dorp met 87.000 inwoners, aldus hoge verantwoordelijke van de staat Chiapas Juan Carlos Gomez Aranda. Plots “openden gewapende mannen het vuur”, waarbij burgemeester Domingo Lopez Gonzalez, twee gemeentelijke verantwoordelijken en twee andere mensen om het leven kwamen. Twaalf anderen raakten gewond.
De manifestanten waren samengekomen om de storting van overheidsgelden voor landbouwprogramma’s en de start van openbare werken te eisen, aldus Gomez Aranda nog.
San Juan Chamula is een van de meest toeristische dorpen in Chiapas, een staat in het zuiden van het land waar in 1994 de guerillabeweging Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) werd opgericht. Twee weken geleden waarschuwde EZLN nog dat “de onenigheid en de verdeeldheid” in San Juan Chamula zou kunnen leiden tot “een intern conflict”.

Bron: Belga