OS 2016 - Internationale Tennisfederatie laat Russen deelnemen in Rio

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Russische tennissers mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus). Dat heeft de Internationale Tennisfederatie (ITF) zondag laten weten op zijn website. De zeven Russische tennissers en tennissters die waren geselecteerd voor de Spelen mogen allemaal afreizen naar Rio.

"Het McLaren-rapport over systematisch dopinggebruik in Rusland verontrust iedereen in de sportwereld. De ITF kan zich vinden in de beslissing van het IOC om elke federatie zelf te laten oordelen over de integriteit van de Russische atleten", laat de ITF in een persbericht optekenen. "We hebben de Russische tennissers die geselecteerd zijn voor Rio vaak genoeg getest op dopinggebruik buiten Rusland. Daarbij zijn sinds 2014 in totaal 205 stalen afgenomen, waarvan 111 urinestalen en 94 bloedstalen. 83 ervan waren tijdens een competitie, 122 vielen erbuiten. De ITF is ervan overtuigd dat deze afgenomen dopingtesten voldoende zijn om aan de voorwaarden van het IOC te voldoen."

Eerder op de namiddag had het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de beslissing genomen om Rusland niet te weren van de Olympische Spelen. De internationale sportfederaties moeten zich zelf buigen over al dan niet olympische deelname van Russen in hun sporttak.

De Internationale Atletiekfederatie IAAF, die de Russische atleten wel weert van Rio, gaf intussen al aan de andere internationale sportfederaties te willen adviseren bij hun beslissing. "We weten hoe zwaar het emotioneel en rationeel is om de procedure uit te voeren. De IAAF wil advies en hulp verlenen aan alle andere internationale sportfederaties", reageerde IAAF-voorzitter Sebastian Coe.

bron: Belga