Eik van The Shawshank Redemption is niet meer

door
Belga
Leestijd 1 min.

Eén van de beroemdste bomen uit de Amerikaanse filmgeschiedenis is niet meer. De witte eik van de film "The Shawshank Redemption", die in Mansfield (Ohio) stond, is omgevallen. Dat bericht de Amerikaanse zender CNN. De eik is aan het einde van het gevangenisdrama te zien, wanneer het personage dat vertolkt wordt door Morgan Freeman -gevangene Red Redding- aan de voet van de boom een kistje opgraaft met daarin een brief en cash geld, goed voor een busticket naar zijn vriend die kon ontsnappen, Andy Dufresne - gespeeld door Tim Robbins. De eik speelde een symbolisch belangrijke rol in de film: "Beloof me Red, als je hier ooit weg raakt... vind die plaats", vroeg Dufresne zijn medegedetineerde. Dufresne had zijn vrouw onder de boom ten huwelijk gevraagd. Hij zat onschuldig in de gevangenis omdat hij haar zou hebben vermoord.

In het manuscript van Stephen King, waarop de film gebaseerd is, stond de eik in een veld in Maine. De scène werd echter gefilmd in Ohio, bijna 1.000 kilometer daarvandaan. Door de film was de plaats een toeristische bestemming.

Vijf jaar geleden werd de boom al eens geraakt door een bliksem. Een deel van de eik raakte toen beschadigd. Maar afgelopen vrijdag is het resterende deel omgevallen door hevige wind, bevestigt men op het plaatselijke bureau voor Toerisme. "Het is een trieste dag voor Shawshank fans".

bron: Belga