Duizenden mensen op begrafenis van journalist die werd gedood bij bomaanslag in Kiev

Duizenden mensen op begrafenis van journalist die werd gedood bij bomaanslag in Kiev
Duizenden mensen op begrafenis van journalist die werd gedood bij bomaanslag in Kiev

Duizenden mensen hebben zaterdag in Wit-Rusland de begrafenis bijgewoond van Pavel Sheremet, de 44-jarige Oekraïense journalist die woensdag in Kiev werd gedood bij een bomaanslag op zijn wagen. Sheremet was woensdag op weg naar het werk met een wagen van zijn partner toen de auto explodeerde. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werd een bom met een explosieve kracht van 400 tot 600 gram TNT vanop een afstand of met een timer tot ontploffing gebracht.
Zaterdag verzamelden zich duizenden Wit-Russen, Oekraïners en Russen zich op een klein kerkhof ten noorden van Minsk. Ze hadden bloemen en kransen bij zich. Vrijdag verzamelden zich ook al enkele honderden mensen, onder wie president Petro Porosjenko, voor een afscheidsceremonie in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Sheremet stond bekend voor zijn kritiek op de Russische, Wit-Russische en Oekraïense overheden.
“Ze hebben iemand gedood die gevierd werd in drie landen”, zei de Wit-Russische schrijver en opposant Vladimir Niekliajev, die het Kremlin ervan beschuldigt de moord te hebben bevolen. Volgens de voorzitster van de Wit-Russische journalistenvereniging Zhanna Litvina is de moord op Sheremet “een aanslag op ons geweten, de echte journalistiek, een aanslag op ons beroep”. “Sheremet zal de geschiedenis ingaan als een duidelijk voorbeeld van de nieuwe journalistiek, waarvan de Russische, Wit-Russische en Oekraïense overheden bang zijn”, zegt ze nog.
Sheremet was een tv-presentator in zijn geboorteland Wit-Rusland, waar hij internationale faam verwierf door zijn berichtgeving over de politieke onderdrukking in het land. Hij ontvluchtte het Wit-Rusland na een conflict met het autoritaire regime van Aleksandr Loekasjenko. Vervolgens was hij aan de slag bij de Russische openbare zender OTR, waar hij in 2014 ontslag nam omdat hij het niet eens met de verslaggeving over Oekraïne. Hij had intussen de Russische nationaliteit aangenomen. In Oekraïne werkte hij voor de populaire internetkrant Ukrainskaja Prawda en het radiostation Vesti. Hij gold als sympathisant van de pro-Westerse strekking van president Porosjenko.
Oekraïne heeft de Verenigde Staten en de Europese Unie om hulp gevraagd bij het onderzoek naar de moord, aldus BBC. Er werden nog geen verdachten opgepakt.

Bron: Belga