Couppoging Turkije – “Rechterhand” van Gülen gearresteerd, presidentiële garde ontbonden

Couppoging Turkije -
Couppoging Turkije - "Rechterhand" van Gülen gearresteerd

De Turkse autoriteiten hebben een belangrijke medewerker gearresteerd van de prediker Fethullah Gülen, de tegenstander van president Recep Tayyip Erdogan die er door Turkije van wordt verdacht achter de mislukte staatsgreep van 15 juli te zitten. Dat heeft een verantwoordelijke zaterdag gemeld. De veiligheidskrachten hebben Hails Hanci gearresteerd in de provincie Tradbzon, in het noorden van het land. Volgens de bron is Hanci de “rechterhand” van Gülen en is hij verantwoordelijk voor geldtransfers naar de prediker, die in ballingschap leeft in de Verenigde Staten.
Eerder raakte ook al bekend dat de neef van Gülen werd gearresteerd in het kader van de couppoging door een deel van het leger. Turkije heeft daarnaast gevraagd aan de Verenigde Staten om Gülen zelf uit te leveren. De prediker zegt zelf niets met de mislukte staatsgreep te maken te hebben.
Ondertussen werden in de nasleep van couppoging al 13.000 verdachten in voorhechtenis geplaatst, onder wie 1.329 politieagenten, 8.831 militairen, 2.100 rechters en aanklagers en 689 burgers, aldus premier Binali Yildirim zaterdag. Meer dan 5.800 mensen werden al opgesloten in de gevangenis, onder wie 3.718 soldaten en 123 generaal. Door het uitroepen van de noodtoestand mogen verdachten dertig dagen worden vastgehouden zonder officiële aanklacht.
De eerste minister verklaarde bovendien aan televisiezender A Haber dat de presidentiële garde ontbonden zal worden, omdat er momenteel en in de toekomt geen noodzaak meer is voor de eenheid. Minstens 283 van de 2.500 soldaten tellende militaire garde werden opgepakt omdat ze tijdens de staatsgreep mee de kantoren van staatstelevisiezender TRT waren binnengedrongen en een nieuwsanker gedwongen hadden om een verklaring voor te lezen.

Bron: Belga