Brexit – Deal over immigratie in de maak om Groot-Brittannië in interne markt te houden

Er zou een deal in de maak zijn tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. Daarbij zou Groot-Brittannië gedurende zeven jaar een ‘noodrem’ krijgen op het vlak van immigratie en zou het de toegang behouden tot de Europese interne markt. De deal is niet rond, maar die piste ligt wel op tafel, zo schrijven Britse media. Uit de Europese Unie en uit de Europese interne markt stappen, zou Groot-Brittannië 350 miljoen pond per week opleveren, zo beloofde het Leave-kamp tijdens de Brexit-campagne. Maar intussen is bij sommige boegbeelden van de Leave-campagne, zoals Boris Johnson, een ander geluid te horen. Zo liet de kersverse minister van Buitenlandse Zaken intussen verstaan dat de toegang tot de interne markt voor Groot-Brittannië misschien toch geen slechte zaak zou zijn.
Terwijl Groot-Brittannië en de nieuwe Britse premier Theresa May door verschillende Europese leiders onder druk worden gezet om snel werk te maken van ‘artikel 50’ en de Britse exit uit de Unie, lijkt er wel een deal in de maak. Die deal zou Groot-Brittannië toegang blijven geven tot de interne markt en haar 500 miljoen inwoners. Groot-Brittannië zou ook gedurende zeven jaar gebruik kunnen maken van een ‘noodrem’ rond immigratie.
Op die manier zouden Britse en EU-onderhandelaars zowel de economische impact van de Brexit willen verzachten (het behoud van Groot-Brittannië in de interne markt wordt gezien als economisch gunstig voor de rest van Europa, red.) als tegemoet komen aan de Britse bezorgdheden rond immigratie.

bron: Belga