Vaccin tegen chlamydia in de maak

Er is een vaccin tegen chlamydia in de maak. Canadese onderzoekers hebben antistoffen ontdekt die bescherming bieden tegen de wijdverspreide geslachtsziekte.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Chlamydia is een van de vaakst voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen. Jaarlijks geraken naar schatting 113 miljoen mensen besmet na onbeschermde vaginale, orale of anale seks, vaak zonder dat ze het zelf doorhebben. In de meeste gevallen gaan er geen symptomen mee gepaard, wat betekent dat veel patiënten dus ook niet behandeld worden. Dat laatste is niet zonder risico. Zo kan chlamydia op termijn onvruchtbaarheid veroorzaken, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Via de neus

Binnen afzienbare tijd zal dat probleem van de baan zijn. Wetenschappers van de Canadese McMaster University zijn volop bezig met het ontwikkelen van een vaccin voor de ziekte. De eerste stappen zijn alvast hoopgevend. Zo hebben de onderzoekers al antistoffen geïsoleerd die de basis zullen vormen van het toekomstige vaccin, dat via de neus zal worden toegediend. De volgende stap is het testen ervan bij verschillende varianten van chlamydia.