Fietsen houdt pendelaars slank

Bikers working for Food delivery service Deliveroo cycle on their way to deliver meals, on March 31, 2016 in Paris. Food delivery service Deliveroo, created in 2013 in the UK and operating in France for a year, said on March 31 it had already served a " million meals " in France, presenting itself as the "leader" of this thriving market . / AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG

Mensen die naar het werk fietsen, lopen veel minder risico op overgewicht. Volgens Britse onderzoekers wegen fietsende pendelaars gemiddeld vijf kilo minder dan hun autorijdende collega’s.

Tot die conclusie kwamen ze nadat ze de pendelgewoontes van 72.999 werkende mannen en 83.667 werkende vrouwen tussen 40 en 60 jaar oud hadden onderzocht. Het overgrote deel daarvan blijkt met de auto of het openbaar vervoer naar het werk te gaan, maar voor hun gezondheid is dat niet de beste optie. Hun fietsende en stappende collega’s hebben gemiddeld genomen een lagere Body Mass Index (BMI) en een lager vetpercentage.

5 kilo lichter

Vooral bij de mannelijke fietsers blijkt het effect groot. De gemiddelde man in de steekproef – 53 jaar oud, 1.76m groot en 86kg zwaar – weegt gemiddeld 5 kilo minder als hij naar het werk fietst. In vetpercentage is het verschil 2,75%. Volgens de wetenschappers bewijzen de cijfers dat het belangrijk is voor pendelaars om elke kans te grijpen om fysieke beweging in te passen in de werkdag, zeker voor zij die er een zittende levensstijl op nahouden.