Tour - Jon Izagirre wint laatste bergrit, Chris Froome in geel naar Parijs

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jon Izagirre heeft zaterdag de laatste bergrit in de 103e Tour de France gewonnen. Na 146,5 kilometer van Megève naar Morzine-Avoriaz finishte de 27-jarige Spanjaard met een voorsprong van 19 seconden op de Colombiaan Jarlinson Pantano. De Italiaan Vincenzo Nibali, tourwinnaar in 2014, finishte als derde op 42 seconden. Thomas De Gendt was met een 25e plaats op 5:42 beste Belg. Zondag eindigt de Tour met het "officieuze WK voor sprinters" op de Champs Elysées in Parijs. Zonder ongelukken mag Chris Froome (Sky) er zijn derde Tourzege, na 2013 en 2015, vieren. De 31-jarige Brit heeft 4:05 voor op de Fransman Romain Bardet en 4:21 op de Colombiaan Nairo Quintana. De Brit Adam Yates is vierde, de Australier Richie Porte vijfde. De Italiaan Fabio Aru en de Nederlander Bauke Mollema tuimelden door een offday in extremis nog uit de top tien, ten voordele van de Spanjaard Joaquim Rodriguez en de Tsjech Roman Kreuziger. De Gendt wipte onder andere over Serge Pauwels naar de 40e plaats en wordt beste Belg in de eindstand.

De Slovaak Peter Sagan (Tinkoff), die zaterdag ook de Superstrijdlust kreeg, rijdt in het groen naar Parijs, zijn Poolse teamgenoot Rafal Majka in de bolletjes. Adam Yates (Orica-BikeExchange) heeft als beste jongere de witte trui in handen.

Sagan en De Gendt waren de smaakmakers van het eerste gedeelte van de twintigste Tourrit. Zij maakten deel uit van een vlucht van dertig renners, met daarbij ook een tweede Belg: Jasper Stuyven. De best geplaatste voorin was Roman Kreuziger, twaalfde in de stand en ploegmaat van Sagan, die erg veel werk opknapte in dienst van de Tsjech. De Gendt verzekerde zich onderweg van de tweede plaats in het bergklassement door als eerste boven te komen op de Col des Aravis, de Col de la Colombière en de Col de la Ramaz. In de afdaling van die Ramaz snelden Julian Alaphilippe en Jarlinson Pantano weg uit de uitgedunde kopgroep. Op de laatste klim, de Col de Joux Plane (buiten categorie), reden eerst Vincenzo Nibali en nadien Jon Izagirre naar de twee leiders. Alaphilippe moest afhaken op het tweede deel van de klim, terwijl Izagirre een kloof kon slaan in de afdaling naar Morzine. Daar zorgde hij voor de eerste Spaanse ritzege in deze Tour.

Buiten een vergeefse uitval van Bauke Mollema, die hij nadien bekocht, en een geslaagde aanval van Joaquim Rodriguez was er geen moment vuurwerk bij de klassementsrenners. De eindzege van Chris Froome kwam geen seconde in de problemen. De Brit finishte omringd door zijn ploegmaats als twintigste in de groep van de klassementsrenners.

Izagire boekte zaterdag zijn vijfde zege van het seizoen. Eerder won hij de GP Miguel Indurain (1.1), de proloog in de Ronde van Romandië (WT), de tijdrit in de Ronde van Zwitserland (WT) en het Spaans kampioenschap tijdrijden.

.

bron: Belga