Schietpartij München – Dader was Duitse Iraniër (18), motief nog niet duidelijk

De dader van de schietpartij in München was een 18-jarige Duitse Iraniër uit München, zo heeft politiechef Hubertus Andrä gezegd tijdens een persconferentie in de nacht van vrijdag op zaterdag. Over de motieven van de dader is voorlopig nog niks bekend, en hij was ook niet bekend bij de politie. “Op de vraag of dit terrorisme is of een dolle daad kunnen we voorlopig geen antwoord geven”, aldus Andrä.
De schutter had de dubbele nationaliteit en leefde al meer dan twee jaar in München. Zijn lichaam werd twee en een half uur na de aanslag teruggevonden op een kilometer van het winkelcentrum en kon geïdentificeerd worden op basis van verklaringen van getuigen en video’s. De man had een rode rugzak bij die doorzocht werd op explosieven, maar die werden niet gevonden.
Twee andere mensen die het gebied per auto ontvluchtten en aanvankelijk als medeplichtigen werden beschouwd, werden ondervraagd maar bleken niks met de gebeurtenissen te maken hebben.
Eerder kondigde de politie aan dat de dader alleen handelde en zelfmoord pleegde na zijn daden.
Negen mensen werden gedood bij de schietpartij, onder hen zijn ook kinderen. Het aantal gewonden werd intussen bijgesteld van 21 naar 16, van hen verkeren enkelen nog in kritieke toestand.

Bron: Belga