Regering-Michel trekt met 25 prioriteiten voor volgend jaar de zomer in

Regering-Michel trekt met 25 prioriteiten voor volgend jaar de zomer in

De federale regering stelt zichzelf vijfentwintig prioriteiten voor 2017. Denk aan de hervorming van de arbeidsmarkt, de vennootschapsbelasting, het strafrecht en de ziekenhuisfinanciering, maar net zo goed aan de implementatie van een hele reeks andere plannen. “We doen er alles aan om ons land voor te bereiden voor de belangrijke uitdagingen van de toekomst”, zo vatte premier Charles Michel samen na een dag van achterom kijken en vooruitblikken met zijn ploeg. Jobs, solidariteit en veiligheid waren na afloop de vaakst gehoorde kernwoorden.
De voorbije twee jaar is er al enorm veel werk verzet, zo klopten de ministers zichzelf op de borst. En dat blijkt volgens hen ook duidelijk uit de cijfers. De koopkracht stijgt, er komen jobs bij en de werkgelegenheidsgraad zit in stijgende lijn, besloot Michel. “De eerste resultaten zijn er, maar er ligt nog veel werk op de plank.”
Voor komend jaar stelt de regering zich 25 prioriteiten. Zo wil Kris Peeters absoluut klaar raken met zijn modernisering van de arbeidsmarkt en de wet van ’96 voor het interprofessioneel overleg begint, Johan Van Overtveldt zet volop in op de hervorming van de vennootschapsbelasting, Maggie De Block sleutelt voort aan het ziekenhuislandschap en Koen Geens werpt zich na vijf wetten met ‘quick wins’ op een totaal nieuw strafwetboek.
Daarnaast telt de lijst van prioriteiten nog tal van andere werven, zoals de uitvoering van de defensieplannen, de verdere digitalisering van de overheid, de uitbouw van een afzonderlijke Directie Bescherming bij de politie of nog de verdere focus op de terugkeer van afgewezen asielzoekers.
Werk genoeg dus voor de komende maanden. Al zal de regering zich na een korte vakantie half augustus eerst op de moeilijke begrotingsoefening moeten storten. Volgens de jongste cijfers moet ze op zoek naar 2,4 miljard euro om de budgetten dit en volgend jaar op koers te houden.

bron: Belga