Onweer in oosten Vlaams-Brabant: situatie in Linter en Kortenaken stabiliseert

De situatie in Kortenaken en Linter heeft zich gestabiliseerd. Dat melden de burgemeesters van beide gemeenten, die zaterdagavond zwaar getroffen werden door het noodweer in het oosten van de provincie Vlaams-Brabant. In beide gemeenten is het rampenplan wel nog van kracht. Er is ook enkel sprake van materiële schade, al moest in Kortenaken wel een kamp van een jeugdbeweging ontruimd worden. “Het ging om een 90-tal jongeren die in onze gemeente op kamp waren en wier kampterrein volledig ondergelopen was”, zegt burgemeester Patrick Vandijck van Kortenaken. “We hebben hen opgevangen in een gebouw van de gemeente en intussen zijn zij naar huis vertrokken. Een aantal inwoners hebben we ook uit hun woningen moeten evacueren, maar zij konden bij familie opgevangen worden.”
Kortenaken werd zaterdagavond getroffen door een onweer dat ongeveer een uur duurde en voor een ongeziene wateroverlast zorgde. “Volgens het KMI zou het de eerstkomende uren droog blijven”, aldus de burgemeester. “We hopen dat dat klopt zodat de toestand zich verder kan stabiliseren. We hebben intussen ook de Vlaamse Milieumaatschappij verwittigd, aangezien er zich ook mazout tussen het regenwater heeft gemengd en in de Velp is terechtgekomen.”
Ook in Linter, waar het water op sommige plaatsen tot een meter hoog stond, heeft de toestand zich gestabiliseerd. “Het water is intussen weggetrokken uit de straten, maar er staan nog steeds enkele honderden huizen en kelders onder water”, zegt burgemeester Marc Wynants. De brandweer en enkele privéfirma’s zijn die nu een voor een aan het afgaan om die leeg te pompen. Gelukkig is er enkel sprake van materiële schade en zijn er geen gewonden gevallen. We hebben wel een oudere vrouw moeten evacueren, omdat haar woning ondergelopen was en de stroom was uitgevallen.”

bron: Belga