Onweer in oosten Vlaams-Brabant: rampenplan in Linter en Kortenaken

Het zware onweer dat zaterdagnamiddag en -avond is losgebarsten boven het oosten van Vlaams-Brabant blijft voor problemen zorgen. Zowel de gemeente Kortenaken als de gemeente Linter hebben het rampenplan afgekondigd. Kelders, straten en huizen staan onder water en op sommige plaatsen staat het water zelfs tot een meter hoog, aldus de burgemeesters van beide gemeenten “Het heeft hier ongeveer drie kwartier, een uur heel hard geregend”, zegt burgemeester Patrick Vandijck van Kortenaken. “De gemeentelijke fase van het rampenplan is intussen in werking gesteld. Zowat de helft van de gemeente staat onder water en volgens de brandweer zijn er uit onze gemeente alleen al meer dan 200 oproepen gekomen. Ik heb al het gemeentelijk personeel opgevorderd, ook de mensen die in vakantie waren maar we kunnen het gewoon niet aan. Er is ook versterking gevraagd van de Civiele Bescherming.”
Volgens lokaal KMI-waarnemer Hugo Mathues is er in Kortenaken op korte tijd 80 liter neerslag per vierkante meter gevallen.
Ook in Linter heeft het niet langer dan een uur geregend maar dat was voldoende om zware overlast te veroorzaken, aldus burgemeester Marc Wynants. “Het is een ware stortvloed geweest. In de meeste straten staat het water 50 tot 60 centimeter hoog maar op enkele plaatsen staat het zelfs een meter hoog. Wie daarin terechtkomt, wordt gewoon meegesleurd door de vloed.”

bron: Belga