Minstens 20 doden en 160 gewonden in Kaboel

Minstens 20 doden en 160 gewonden in Kaboel

Bij de aanslag op een manifestatie in Kaboel zijn zeker “20 doden en 160 gewonden” gevallen. Dat heeft een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid gezegd. Dezelfde woordvoerder sprak in een eerdere balans van “50 doden en gewonden”. De explosie vond gisteren plaats nabij een sjiitische manifestatie met duizenden deelnemers. Televisiebeelden tonen rook en verscheidene ziekenwagens die af en aan rijden. Een fotograaf van het Franse persbureau AFP spreekt ook van “tientallen lichamen” waarvan verschillende met afgerukte ledematen. “Ik heb ook verminkte lichamen gezien die achter in een politievoertuig werden gelegd. Er waren overal plassen met bloed”, aldus de fotograaf.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is de explosie het werk van een zelfmoordterrorist. Die zou te voet in de menigte zijn gelopen en zou zichzelf daar tot ontploffing hebben gebracht.

Aan de betoging namen duizenden mensen deel. De betoging heeft te maken met de aanleg van een elektriciteitsleiding van Turkmenistan naar Kaboel. De manifestanten hebben kritiek op het feit dat de bewuste lijn niet door bepaalde provincies loopt met een grote Hazara-bevolking (etnische groep, vooral bestaande uit sjiitische moslims). De manifestanten spreken van discriminatie.

bron: Belga