Excess profit rulings – “Gesprekken over terugvordering lopen al”

Excess profit rulings - "Gesprekken over terugvordering lopen al"

Met verschillende multinationals lopen al gesprekken over de terugvordering van de volgens de EU onterechte belastingvoordelen verstrekt via de excess profit rulings. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zaterdag gezegd, in reactie op het nieuws dat het Europees Hof van Justitie België geen uitstel geeft. De Europese Commissie veroordeelde het Belgische rulingsysteem voor overwinst bij multinationals begin dit jaar als ongeoorloofde staatssteun. België vecht de beslissing aan, maar startte intussen ook een kortgeding om de uitvoering op te schorten. Dat kortgeding werd deze week echter verworpen. België moet dus starten met de terugvordering van het geld.
Met verschillende multinationals lopen die gesprekken al, verzekerde minister Van Overtveldt zaterdag in de marge van een persconferentie van de federale regering. Bedoeling is om stap voor stap geld te innen en opzij te zetten, wat bij een aantal bedrijven al “redelijk snel” zal kunnen gebeuren. Al is het bij sommige nog zaak precies te bepalen om welke bedragen het gaat.
Van Overtveldt blijft er niettemin bij dat het niet om ongeoorloofde staatssteun gaat. De zaak ten gronde blijft dus lopen, maar zal wellicht zelfs volgend jaar nog niet rond zijn.
Precies daarom pleit Van Overtveldt voor grote omzichtigheid met het geld dat de multinationals in de komende tijd zullen moeten terugstorten. Wint België het pleit, dan is het geld immers alsnog voor de betrokken bedrijven. De bedragen nu al gebruiken voor de begrotingsoefening van 2017 is dus zeker geen goed idee, besluit Van Overtveldt.

bron: Belga