Couppoging Turkije – Decreet van president Erdogan: meer dan 2.000 scholen, ngo’s en goede doelen gesloten

Couppoging Turkije - Decreet van president Erdogan: meer dan 2.000 scholen

Recep Tayyip Erdogan heeft een eerste decreet uitgevaardigd sinds de noodtoestand na de mislukte staatsgreep in zijn land. De Turkse president laat via het decreet 2.341 instellingen sluiten, waaronder scholen, ngo’s, vakbonden en goede doelen. Dat meldt het door de Turkse staat gecontroleerde persagentschap Anadolu zaterdag. Erdogan sluit met dit decreet liefst 1.043 privé-scholen, 1.229 goede doelen en ngo’s, 19 handelsverenigingen, 15 universiteiten en 35 medische organisaties. Zij hebben volgens de Turkse president mogelijk banden met de islamitische prediker Fethullah Gulen, Erdogans tegenstander. Volgens het decreet is het voortaan ook mogelijk om verdachten tot dertig dagen op te sluiten zonder officële aanklacht.
Het decreet moet nog door het parlement goedgekeurd worden. Dat parlement wordt gedomineerd door Erdogans partij de AKP.
De Turkse president kondigde na de couppoging aan, streng op te treden tegen de “verraders” die hem van de macht wilden verdrijven. De autoriteiten hebben al meer dan 10.000 mensen in voorarrest geplaatst en 4.000 in de gevangenis opgesloten. Tienduizenden anderen werden ontslagen of uit hun functie gezet. De autoriteiten hebben intussen al ongeveer 1.200 soldaten opnieuw vrijgelaten omdat ze onschuldig zijn.

bron: Belga