Zoektocht naar verdwenen vlucht MH370 wordt opgeschort

Zoektocht naar verdwenen vlucht MH370 wordt opgeschort
Zoektocht naar verdwenen vlucht MH370 wordt opgeschort

Indien het wrak van het verdwenen toestel MH370 van Malaysia Airlines niet gevonden wordt binnen de huidige zoekradius, dan wordt de zoektocht opgeschort. Dat staat te lezen in een brief die de regeringen van Maleisië, China en Australië stuurden naar de nabestaanden van de slachtoffers. De beslissing werd genomen tijdens een ontmoeting tussen de transportministers van de drie landen in Putrajaya, nabij Kuala Lumpur. Al twee jaar houden die een gezamenlijke zoekactie naar het vliegtuig. “Nu er nog minder dan 10.000 vierkante kilometer te doorzoeken valt binnen de vooropgestelde zone, moeten we erkennen dat het steeds minder waarschijnlijk wordt dat het toestel nog gevonden wordt”, zo stellen de ministers.

“Daarom is nu beslist om de zoektocht op te schorten indien geen nieuwe bewijsstukken meer opduiken in het vooropgestelde gebied”, staat te lezen in de brief. De ministers benadrukken wel dat de zoektocht daarmee nog niet volledig opgegeven wordt.

Ongeveer 90 procent van de in totaal 120.000 vierkante kilometer grote zoekradius, in het zuiden van de Indische Oceaan, is intussen doorzocht. Daarbij is nog altijd geen spoor van vlucht MH370, die op 8 maart 2014 om onduidelijke redenen van de radar verdween.

De nabestaanden van de 239 inzittenden hebben intussen opgeroepen om de zoektocht niet stop te zetten voor het toestel gevonden is. “Wij moeten dit hoofdstuk kunnen afsluiten”, klinkt het bij hen.

Bron: Belga